Jongeren zorgen

Jongeren blog

Omgaan met faalangst

We kennen allemaal verschillende soorten angsten. De één heeft angst voor hoogtes, de ander voor viezigheid, maar er is niks minder erg dan faalangst. De angst om te falen voor iets waar je je zo voor hebt ingezet. Laat het een sollicitatiegesprek zijn of een tentamen waar je al een hele periode tegen opkijkt. Gezonde spanning kan je een duw in de goede richting geven, maar als de spanning oploopt kan het leiden tot faalangst. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan.

Wat is faalangst eigenlijk?

Faalangst staat ook wel gelijk aan de angst om te mislukken. Het komt meestal voor in een omgeving waarin je wordt beoordeeld of denkt te worden beoordeeld. Die angst kan zodanig belemmerend werken, dat je je geblokkeerd voelt. Je functioneert niet volgens je normale doen en laten. Zie het als een mentale griep waardoor je niet lekker in je vel zit. 

Hoe herken ik faalangst?

Als reactie op gevaar ontstaat er angst. Die angst zorgt vervolgens voor een negatieve vorm van energie, indien het geen gezonde spanning betreft. Deze angst gaat vaak samen met stress en spanning door je hele lichaam. Het liefst blijf je in je comfort zone en vermijdt gebieden waar nieuwe situaties optreden. Een veel voorkomend symptoom is dat er excuses worden verzonnen om een nieuwe situatie niet te hoeven aangaan: ‘Dat baantje was toch al niet wat ik zocht’ of ‘Ik heb het te druk om een scriptie te schrijven’. Ook uitstelgedrag is een veelvoorkomend symptoom van faalangst. Het uitstellen van taken zorgt er echter voor dat je jezelf steeds minder goed voelt. Daarnaast vraag je wanneer je last hebt van ongezonde angsten vaak aan anderen om bevestiging over prestaties. Ook maak je vaak bij voorbaat al excuses over het niet gaan halen van bepaalde opdrachten. 

Je legt de lat dus zo hoog voor jezelf, dat je wel moet falen. Je voelt je niet goed genoeg en doet jezelf te kort. Faalangst zien we ook terug in perfectionisme. Je wilt iets te goed doen waardoor je niet akkoord gaat met minder. 

Hoe versla ik faalangst?

Praten met je omgeving helpt. Je kunt je ei kwijt, je hebt een schouder om op te leunen en hebt het gevoel dat je niet alleen bent. Vaak is dat gevoel helaas maar voor even en je zult merken dat de angst vaak weer snel terugkeert. Dit komt doordat je de energie uit een ander haalt. Zodra je weer op jezelf bent mis je dat deel en keer je terug in je oude staat. Het is daarom nodig om weer de kracht en het zelfvertrouwen in jezelf te vinden. Volg een goede faalangstraining of neem contact op met een erkende coach. Leer je negatieve gedachten omzetten in realistische, constructieve gedachten. Zo wordt je niet alleen een krachtbron voor jezelf maar ook voor een ander. Je grootste overwinning is niet dat je nooit meer faalt, maar dat je weet dat dit slechts een stap is die nodig is om verder te komen.